Pris på jaktprov!

Förra veckan var jag och Diesel på ett väldigt trevligt arrangerat jaktprov i Bollebygd, trots att jag funderade på hur galna hundmänniskor är som står i ösregnet en hel dag och tittar på döda fåglar 😉

09_110731_IMG_3093_500.jpg

Provet inleddes med två enkelmarkeringar, kråka och duva tror jag, som Diesel spikade. Sedan vände man sig om och skickade ut på ett sök. Diesel plockade in kaninen, haren, fasanen och duvan (som låg väldigt nära) jättefint. Sedan fick hon jobba sig ut i strandkanten för att hitta anden, och det fixade hon också galant. Sedan var det bara truten kvar. Jag försökte skicka henne åt det håll jag trodde den låg, men hon drog sig åt vänster hela tiden. Efter en stund sa domaren ”följ med mig” och bad mig sedan skicka henne på ett linjetag. Hon vek av från linjen och ville inte bli dirigerad åt höger. Jag kallade in henne och domaren lyfte upp truten en gång, för att sedan skicka henne igen. Då tog hon den med en gång. Bushund! Där försvann vårt förstapris, men vi fortsatte till vattnet där hon fixade vattenmarkeringarna jättebra, det är bara lite kvar att jobba på med avlämningarna så att de funkar utan att hon skakar även när det är lite knöligare att ta sig upp ur vattnet.

Efter provet fick vi världens finaste kritik av domaren Willy Gustavsson. Han sa att det var en hund med utmärkt näsa (hon hade stenkoll på var truten var hela tiden men ville inte ta den…), och att hon gjort ett fantastiskt arbete så när som på truten. Dessutom ville han gärna se oss fler gånger 🙂 Vi fick ett tredje pris, och det är jag så glad för med tanke på truten. Nu ska vi träna trut, trut och trut, så tar vi snart den där ettan 😉

Den skriftliga kritiken är närapå perfekt, förutom 3an på apporteringslust (det är en intensitetsskala där 4-5 är det som är önskvärt, 1 är för lite och 9 alldeles för mycket)

Samarbetsvilja Finns men kan skolas mer 5
Sökarbete Ett utmärkt sökarbete, snabbt, effektivt med god marktäckning 5, 5
Fart Hög och bra 5
Uthållighet I utmärkt kondition 5
Näsa Utmärkt näsarbete 5
Dirigerbarhet Kan föras i anvisad rikting 4
Markeringsförmåga Distinkta markeringar på land och i vatten 5
Skottreaktion Normal, uppmärksam 5
Stadga Tyst, lugn och fast 5
Apporteringslust Är spontan på samtliga vilt förutom trut 3, 4
Apportgrepp Mycket balanserat grepp med skolade bra avlämningar 5, 5, 5
Simtekink Riktigt simsätt 5
Vattenarbete Lätt att få till arbete i vatten 5, 5
Hundtolerans Tolerant 5
Sammanfattande kritik En hund som genomför provet på ett bra sätt. Visar prov på en utmärkt viltfinnarföråga. Utmärkt uppföljing av vittring. Tyvärr sänks priset pga stor tveksamhet att apportera trut.

Extra glad är jag för kommentaren om skolade, bra avlämningar, i god kondition och utmärkt sökarbete 🙂

Sedan ska vi skola den där samarbetsviljan lite till 😉 Dvs lära Diesel att det lönar sig att hämta trut också, och att det alltid lönar sig att gå i en bra position vid min vänstra sida (utan att falla fram för långt…). Hon går väldigt bra vid sidan på träning, men på prov blir det väldigt lätt att hon faller fram lite så jag ska försöka ordna provlika former och bara träna fotarbete. Den långa transportsträckan (50 meter) på provet var dessutom ner för en liten backe, mot sjön (som vanligt på prov efter skytten), så det är klart att det verkligen fanns saker som lockade framåt.

Grattis till Jessica och Gonzo, som också fick en trea, och till Ingela och Snoddas som genomförde hela provet jättebra, men föll på att Snoddas inte ville ta trut och kanin. Nu ska vi träna vidare så står vi snart här med ettor alla tre!

Tyvärr blev det inga bilder i regnet så jag återanvänder några gamla 😉

09_110718_IMG_2210_500.jpg
Bildbevis på att hon bär trut 😉

 

För lite <=> För mycket
Egenskaper 1 2 3 4 5 6 7 8 9
A. Samarbetsvilja Saknas Saknas Otillräcklig Optimal För förarberoende Osjälvständig
B. Sökarbete B.1 Söklust Saknas Otillräcklig Optimal
B.2 Marktäckning Otillräcklig Optimal
C. Fart Otillräcklig Optimal Ej anpassad
D. Uthållighet Avbryter Otillräcklig Optimal
E. Näsa: Förmåga att lokalisera vilt Otillräcklig Optimal
F. Dirigerbarhet Ej påverkbar Otillräcklig Optimal För förarberoende
G. Markeringsförmåga Otillräcklig Optimal
H. Skottreaktion Skotträdd Skottberörd Normal Het Upphetsad
I. Stadga I.1 Fasthet Rusar Kan stoppas Optimal
I.2 Uppträdande Skäller/gnäller Piper Tyst
J. Apporteringslust J.1 Vilja att gripa Griper ej Tvekar Optimal Dubbel app.
J.2 Inleverering Leverar ej Trög Optimal
K. Apportgrepp K.1 Lämplighet Olämpligt Optimal
K.2 Mjukhet För löst/oroligt Korrekt Ovarsamt För hårt
K.3 Avlämning Avl. ej i hand Optimal Ovillig Vägrar
L. Simteknik Långsamt Optimal Plaskande
M. Vattenarbete M1. Vattenglädje Vägrar Ej spontan Optimal Kastar sig i
M.2 Arbetsvillighet Arbetar ej Otillräcklig Optimal
N. Spårningsförmåga Fullföljer ej Optimal
O. Hundtolerans Aggressiv/tjuvar Stör Tolerant Störs

4 svar på ”Pris på jaktprov!”

  1. Hehe, känner (tyvärr!) igen det här, med hund som har så bra näsa att man SER att hon väljer att inte låtsas om just DEN fågeln … vi får lära dem att HÅLLA TRUTEN! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.