Debut i öppenklass

För ett par veckor sedan var jag och Diesel väldigt modiga – vi gjorde debut i öppenklass. Tanken var att våga, testa och se. Och det gjorde vi 🙂 Jag fick mycket information om vad vi behöver träna vidare på, men även bekräftelse på sådant som fungerar bra.

Provet var upplagt med ett varierande sök där det var vass, en kulle med gräs, en grund damm (hundarna kunde springa över den), gräsmatta och sedan stenar/berg på bortsidan, så det var många terrängskiften. När första hunden hade hämtat in 3-4 vilt fick parhunden en markering åt andra hållet. Den landade lite konstigt på ojämn mark bland några stenar, så vissa hundar hade svårt att hitta den, troligtvis pga att de hade svårt att få vittring på den. Sedan fick första hunden göra färdigt söket innan det var dags för en lång transport bort till vattnet. Andra hunden fick en dubbelmarkering på vatten varefter första hunden fick gå upp igen för att göra en landdirigering. Efter det gjorde första hunden en vattendirigering, och sedan bytte man plats så att första hunden fick en dubbelmarkering på vatten, andra hunden fick en landdirigering och första hunden fick en vattendirigering. Därefter transporterade vi oss tillbaka till utgångspunkten där andra hunden fick hämta in 3-4 vilt på söket, första hunden fick sin landmarkering och sedan gjorde första hunden klart sitt sök.

Jag är riktigt nöjd med

  • Diesels fantastiskt bra avlämningar, både i land och från vatten (där hon med andra vattenmarkeringen fick gå ca 20 meter på land innan hon kom fram till mig)
  • Hur hon tog för sig på söket. Hon var första hund som frimodigt klättrade upp på berget längst bak och hämtade hem kaninen (vi startade som nr 9 av 15 eller 16)
  • Hur hon löste landmarkeringen. Rakt ut, rakt in. Domaren berömde oss och sa att det var dagens bästa landmarkering 🙂

Vi behöver jobba mer med

  • Vattendirigering. Det visste jag redan innan vi startade, och helt uppenbart är också att vi måste jobba mer med båt som störning…
  • Fotgåendet. I “vanliga” situationer är jag ganska nöjd med vårt fotgående, men nu kände jag att hon var på en helt annan planet. Jag pratade med Diesels uppfödare efteråt och hon tyckte inte det såg så farligt ut, men jag vill känna att jag har Diesel med mig och det kände jag inte. Med skott och dummies fungerar det bra, liksom med vilt och kända hundar. Med vatten, skott och okända hundar fungerar det helt klart mycket sämre 😉
  • Landdirigering. Dagens stora frågetecken. Vad hände med vår dirigering? Den som brukar vara så bra, men den fungerade uppenbarligen inte när det var så mycket störning. Diesel ville gå till det gamla markeringsområdet (där hon inte fick hämta en markering innan dirigeringen, det gjorde parhunden medan Diesel pausade från sitt sök). När jag väl lyckats få henne till höger hittade hon inte rätt och sökte sig mot mig. Där hittade hon en tennisboll och kom glatt in med den 😉
  • Ljud… Dagens tråkigaste överraskning. Hon var inte tyst när parhunden jobbade på vatten, och där försvann vår chans till pris den här dagen helt och hållet 🙁

Så vi vågade starta, vi hade kul och nästa år tar vi ettan 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.