Det finns inget dåligt väder?

Jo, det finns garanterat dåligt väder, men när det är kurs inplanerat gäller det att ignorera det dåliga vädret och dra på sig sina bra kläder. Till kvällens inkallningskurs blev det därför att till att klä sig i det mest vattenavstötande jag kunde hitta, och sällan har jag varit så glad för min oljerock från Kakadu Traders. Det enda jag lyckades glömma hemma var ett par vantar, så det tänker jag ta med nästa gång 😉

Kursen gick väldigt bra och jag är som vanligt imponerad över hur engagerade och duktiga kursdeltagarna är. Inga sura miner trots regnet, bara bra träning!

Under kvällen fokuserade vi på att hjärntvätta hundarna på inkallning, handtargetträning och att välja bort störningar. Inkallningsordet ska betyda ”kom så fort du kan så händer roliga saker” och bästa sättet att göra det är att göra riktigt många lyckade inkallningar. Handtargeten använder vi för att få hunden att komma hela vägen in till oss på inkallning så att vi enkelt kan koppla hunden.

Att välja bort störningar handlar helt enkelt om att vi belönar hunden för att välja oss istället för störningen. Först får hunden undersöka störningen och vi klickar och belönar då hunden tar bort nosen från störningen. Efterhand kommer hunden strunta i att gå fram till störningen och istället vända halvvägs, vilket är precis det vi vill ha i inkallningen – en hund som vänder innan den är framme vid störningen. Då börjar vi lägga på kommandot och till slut kan vi kalla in hunden då den är på väg mot störningen. Genom att göra detta med massor med olika riggade störningar lär vi hunden att det alltid lönar sig att välja bort störningar och komma till oss istället. Efter hand kommer det fungera även på störningar som vi inte har riggat – hunden ”tror” helt enkelt att det är samma lek: Strunta i störningen så händer det roliga saker.

Kombinerat med detta belönar jag hunden då den spontant kommer till mig på promenaderna (utan att jag har ropat på den). Dessutom är jag noga med att inte kalla på hunden då jag inte tror att den kommer att komma – då tvättar jag ju ur mitt inkallningskommando.

Nu ska det bli spännande att träffa kursdeltagarna igen om två veckor och se hur långt de har kommit. Jag tror vi kommer kunna hitta på ett gäng riktigt svåra störningar och de kommer fixa det galant. Det är det som är så roligt med den här inkallningsträningen – det ger snabbt resultat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.