Hemautomation

Nya huset vill vi förstås göra smart med en gång – det är inte bara smidigt utan även coolt och energibesparande. Här hemma kan Diesel släcka lyset i vardagsrummet, men nu får vi ju många fler lampor mm så det verkar enklare att satsa på ett mer robust hemautomatiseringssystem än att bara förlita sig på henne 😉

Har surfat runt en del i helgen och tittat på KNX, Z-waves och Telldus. De verkar var och en ha sina fördelar och kostnader. Just nu är just kostnadsdelen lite oklar så vi ska ta in lite offerter men vi har börjat fundera iaf.

Vi vill kunna styra alla lampor, eluttag, fönsterbelysning och utebelysning. Dessutom vill vi koppla ihop den med temperaturövervakning (kyl, frys, skafferi, huset i stort), sensorer för om fönster är öppna/stängda, låsa och låsa upp ytterdörren, övervaka elförbrukning och koppla brandlarm och ljudsystemet till det (så att ljudsystemet används när man ringer på ringklockan t ex) och ev någon sorts kamera också så att vi kan se hundarna när vi inte är hemma.

Viktigast är att styra belysning och eluttag, men ju mer vi kan styra desto bättre 🙂 Vi vill bygga ett bra system från början, men kanske inte ha med alla coola funktioner från början utan bygga ut efter hand och därmed inte måla in oss i ett hörn med grundinstallationen.

Vi vill kunna programmera om under resans gång, men inte lära oss mängder om programmering för att kunna göra det. Vi gillar snygga, användarvänliga appar så en snygg sådan till iPhone och iPad är ett måste. Helst vill vi göra allt i en app och inte behöva ha sju olika. Vi vill inte heller behöva bygga en underjordisk serverhall för att driva det hela…

  • Z-waves. Fibaro eller Vera? Eller en kombination? En av Fibaros styrenheter fick nyligen dras in för försäljning i Sverige pga otillräckligt avstånd mellan ledarna, men de verkar ha fixat en ersättare för det/alt kommer fixa det inom kort.
  • KNX. Stabilare med trådbundet än trådlöst, men dyrare? Svårare att programmera/konfiguerar?
  • Vi kommer testa Telldus hemma nu för det var ett billigt startalternativ (1700 kr för ett startpaket med alla deras varianter), men efter att ha läst mer om det tror jag inte vi vill installera det i nya huset eftersom det verkar vara för enkelt och sakna en hel del vad gäller robusthet mm)
  • Vänta på Apple HomeKit?

Och så nästa problem, ljud. Vi vill kunna lyssna på musik/podcasts i alla rum – dels samma musik i alla rum och dels olika musik i alla rum samt samma musik i grupper av rummen (alla nere, alla uppe, kök+vardagsrum, alla ute, alla i bastuhuset).

Vi har idag en Denon reciever inkopplad till fem högtalare, en projektor, en TV, en Apple TV, en Mac Mini och en Xbox One (och ibland till en bärbara dator via HDMI). Vi har också varsin iPhone och två iPads. När vi tittar på film gör vi det oftast via Apple TV:n eller genom att köra AirPlay från våra telefoner. Framförallt lyssnar vi mycket på musik via AirPlay, så AirPlay är ett måste. (Vårt trådlösa nätverk är inte det mest stabila, men med sladd till Apple TV:n funkar det väldigt bra. Förhoppningsvis blir det trådlösa nätverket i nya huset mycket stabilare)

Sonos verkar supersmidigt när det gäller att spela samma musik på alla ställen, gruppera högtalare och att spela olika musik i olika rum, men har inget bra stöd för AirPlay. (då måste man köpa till airport express och kan bara streama via Sonos app och deras anslutna tjänster. Därmed kan man inte streama vad man vill och inte lika smidigt från iPhonen (bara att välja i sin lista var man vill att ljudet ska spelas upp)

Om man alltid har en dator med iTunes igång verkar det gå att styra och gruppera vissa högtalare via AirPlay – men vi vill inte alltid ha en dator igång och vi gillar inte iTunes…

Jag surfade runt lite och hittade Casatunes som verkar göra precis det vi vill ljudmässigt (gruppera högtalare, AirPlay). Det jag funderar på är bara om det går att kombinera den med vår Denonreciever på ett bra sätt?

Eller finns det någon annan bättre lösning?

Och så då vilka högtalare vi ska ha… Ett gäng trådlösa högtalare? (just nu tror jag 14 st inne/i bastuhuset (en per rum, minus några rum) samt 3 st utomhus) Eller infällda högtalare med sladd? Vilket kanske blir snyggast, men vart drar vi de sladdarna för att kunna köra AirPlay mm som vi vill? Fixar Casatunes det, eller måste det till en ny reciever?

Det var våra funderingar just nu… Så alla tankar, idéer och förslag är väldigt välkomna!

(i “bra lösning” väger vi in uppfyllnad av grundkrav och kostnad för detta 😉 Hur trevligt det än hade varit att lägga hur mycket pengar som helst på det hela så finns det ju en budgetgräns någonstans.. Däremot vill vi gärna ha alla förslag ni kan komma på (inkl kostnad) så vi kan ta ställning till hur mycket det är värt 🙂 )

2 svar på ”Hemautomation”

  1. Går i samma tankar som du. Men det var ett tag sen du skrev. Hur har det gått, blev det Telldus? Jag valde Bose Soundtouch för ljud, mest pga AirPlay stödet och att den har programmerbara förval på styrenheten. Funkar okej, SRs strömmar bryts ibland, men det kan ju vara nätrelaterat. Men ljudet är fantastiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.