Husblogg!

Nu blir det här en husblogg ett tag eftersom vi ska bygga ett nytt hus. Det blir naturligtvis hundanpassat, så lite hunderier kommer det vara kvar här på bloggen, men de mesta hunderierna hittar ni på www.apporteringtillvardagochfest.se 🙂

Vi  har ganska länge (1-2 år iaf) letat efter ett nytt hus eftersom huset vi har nu är lite litet (2 rum och kök, 70 kvm). Dock ville vi bo kvar ungefär där vi bor (med max 20-30 min till Gbg och jobbet) men gärna lite mer avskilt (på landet hellre än i villaområde). Det visade sig bli en svår kombo, så efter att ha hittat ett enda hus som vi var intresserade av under hel den här tiden och trots att vi la ett väldigt bra bud på det (tillika högsta budet) så fick vi inte köpa det (säljaren ändrade sig och ville inte sälja) började vi fundera på att bygga hus istället.

Dags för nästa problem: var ska vi bygga då? Det står minst 1000 personer i tomtkö i Härryda kommun så det finns inte jättemånga över (plus att de tomter som finns då oftast ligger i villaområden). Då kom vi återigen att tänka på ödetomten på vår gata. Jag pratade med ägaren till den för drygt ett år sedan då huset brevid var till salu och då sa han att den skulle säljas på sikt. Nu började vi kolla upp lite mer saker, och jag mailade/ringde mina kompisar på Lantmäteriet, Härryda kommun, Härryda Energi och Härryda stadsnät för att få reda på allt vi kunde om tomten (jag gjorde samma procedur när vi var på väg att köpa det tidgiare huset och de har allihop varit väldigt snabba och hjälpsamma, en stor eloge till dem!) Efter att ha pratat lite fram och tillbaka med tomtägaren igen fick vi köpa tomten, tjohoo! (återkommer i ett annat inlägg med bilder på tomten ”före och efter”)

hus_100565_bild203937Efter att ha träffat fyra olika hustillverkare bestämde vi oss för att bygga en Villa Sjövik med Vårgårdahus, som vi fick stort förtroende för och där vi kunde anpassa det vi ville. (Vi träffade Smålandsvillan, Hjältevadshus och Västkustvillan också. De två första föll dock på att vi inte kunde ändra speciellt mycket (=nästan inget) vad gällde väggar mm) (återkommer med fler bilder, planlösning mm i ett annat inlägg)

Så från mitten av oktober fram tills nu har vi köpt tomt, bestämt vilket hus vi ska bygga och hur det ska se ut (planerat kök, gjort alla interiörval förutom tapeter och kakel). För den som är intresserad av hela processen så kommer den nedan. Vi hade hoppats att den skulle vara lite kortare, men det är galet mycket som måste göras/stämmas av och då har vi inte ens börjat bygga än… Just nu tror vi att huset kommer levereras vecka 46 och vara klart för inflytt i början av april 2016.

2014-10-19 Vandrade runt på Husknuten. Plockade huskataloger och pratade med hustillverkare

2014-10-19 Mailade Härryda kommun (vatten och avlopp) för att få reda på att vatten och avlopp framdraget till tomtgräns och att anslutningsavgift redan betald 🙂 samt bygglovsenheten för att stämma av att vi hade hittat rätt detaljplan så att vi vet vad vi får bygga (125 kvm byggnadsarea, 1.5 plan, 4 meter byggnadshöjd, 50 kvm garage med 2.5 meter byggnadshöjd)

2015-10-19 Mailade/ringde Härryda Energi och fick reda på att el är framdraget till tomtgräns och att det kostar drygt 30 000 kr för att slå på den.

2014-10-20 Mailat Lantmäteriet för att få tomtkarta, ägarförhållanden, servitut mm

2014-10-26 Var på möte med Smålandsvillan för att få en kalkyl från dem

2014-10-26 Pratade i telefon med tomtägaren som bad oss att skicka ett brev med ett bud på tomten

2014-11-09 Pratade i telefon med tomtägaren för att se om han fått brevet. Han bad oss återkomma om två veckor

2014-11-19 Var på möte med Vårgårdahus för att få en kalkyl från dem

2014-11-20 Var på möte med Hjältevadshus för att få en kalkyl från dem

2014-11-23 Pratade i telefon med tomtägaren och bestämde möte den 27 november

2014-11-26 Var på möte med Västkustvillan för att få en kalkyl från dem

2015-11-27 Träffade tomtägaren hemma hos oss och kom överens om att vi skulle få köpa tomten. Champagne 🙂 IMG_9728

2014-12-09 Andra mötet med Vårgårdahus, skrev på avtal för att köpa en byggsats för att kunna bygga huset.

2015-12-14 Skrev på köpekontrakt hemma hos mäklaren. Tillträde 30 december. Champagne 🙂

2014-12-15 Ringt Riksarkivet Härnösand för att få fram information om förbehåll för överlåtelse som det stod om i papprena från Landsarkivet. Övertygade en snäll medarbetare där om att gå ner i arkivet och läsa upp vad som stod (för annars skulle vi inte få infon förrän en månad senare när de tagit en kopia på den… En kopia kom mycket riktigt på mailen 2015-01-14 då vi redan skrivit på tomtpapprena.)

2015-12-18 Tittade på tomten med några skogsgubbar och planerade trädnedtagning (tomten var mer en skog än en tomt…)

2014-12-20 Mailade/ringde Härryda Stadsnät och fick reda på att vi inte får inte anmäla en fastighet om det inte finns en vägg att montera anslutningsdosan/routern på… Nu hoppas vi att fiberanslutningen blir försenad ytterligare ett halvår så att vi har en vägg på plats innan de tänker börja bygga 😉

2015-12-20 Betalade handpenning hemma hos tomtägaren (för att få ta ner skog innan tillträdet 30 december)

2014-12-30 Köpte tomten på riktigt. Vi skrev på massor med papper och betalade för kalaset på banken.

2015-01-20 Skickade in bygglov för hus och garage med loft (som många av grannarna har, så det ville vi också ha 🙂 )

2015-01-20 Fick tips om en kontrollansvarig och pratade med honom för att be honom hjälpa oss, och det ville han göra.

2015-01-27 Fick snabbt svar från kommunen (via mail, perfekt!) med bekräftelse på att det tagit emot handlingarna och med lite frågor och önskan om komplettering med kontrollplan, så vi bad vår kontrollansvarige skicka in det. Överlag har kommunen varit väldigt snabba på att svara på mail under hela processen, och även hålla oss uppdaterade om vad som händer. Stor tumme upp till dem!

2015-02-02 Kommunen fick info om kontrollansvarig samt kontrollplan och därmed kompletta bygglovshandlingar.

2015-02-04 Köksplanering hos Vedum

2015-03-03 Möte hos Vårgårdahus för att gå igenom alla val… Tog 3 timmar eller så…

2015-03-09 Möte med Vårgårdahus och en schaktfirma på tomten för att få offert på schakten

2015-03-10 Slut på grannarnas ”klagomånad” då de hade möjlighet att protestera mot vårt bygglov. Det gjorde ingen, alla var snarare jättetrevliga (vi har pratat med de två som bor på gatan och ringt till de två skogsägare som gränsar till vår tomt)

2015-03-17 Fick besked att bygglovet på huset var godkänt, men att vi måste sänka garaget

2015-03-25 Skickade in nya bygglovshandlingar där vi sänkt garaget till 2.8 meter (detaljplanen kräver egentligen 2.5 meter, men då kommer Jonas bil inte in…)

2015-04-01 Vårgårdahus arkitekt pratade snällt med kommunen och förklarade det opraktiska i ett garage där Jonas bil inte kommer in.

2015-04-17 Bygglovet blev godkänt för både huset och garage på 2.8 meter. Champagne 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.