Interimistiskt slutbesked!!!

I början av veckan blev det väl spännande – kommunen hade inte bokat in vårt slutsamråd på fredagen som jag tyckte jag bett dem om 4 mars. 22 april 8-10 är det slutbesiktning av entreprenaden (dvs genomgång av om entreprenörerna gjort det vi beställt) men innan vi får flytta in måste även kommunen godkänna det hela. Jag hade dubbelkollat att de utfärdade interimistiska (tillfälliga) slutbesked på plats så att vi kunde flytta in direkt (alla kommuner gör inte det, vissa skickar ut det en vecka senare och då måste man vänta tills dess med att flytta in – annars kan det bli vite på upp till 15000kr)

KA ringde mig iaf på tisdagen för att kolla så det verkligen var bokat med kommunen, men när jag ringde kommunen var det alltså inte det. Först föreslog de att vi skulle ta mötet om två veckor, dvs försena vår inflytt med två veckor, men sedan löste de det hela så att de kom dagen innan slutbesiktningen istället 🙂 (vilket i sig ställde till lite problem för då fick vi jaga rätt på 10-15 intyg en dag tidigare, plus att elen inte var i närheten av färdig). Vårgårdahus var dock toppen och hjälpte till att få rätt på allt som behövdes, jag ringde kommunen om ett intyg, ritade in stenkistan på nybyggnadskartan (den var inritad från början men vi flyttade på den) och Jonas fixade fram intygen från elektrikern.

En lista på några av dokumenten som behövdes, utöver det som KA fixar i sin kontrollplan och entreprenörernas egenkontroller:

 • Elsäkerhetsintyg
 • Redovisning av LOD på nybyggnadskarta 
 • Verifierad VA-kontrollplan
 • Intyg VA-anslutning
 • Sotarintyg för inkanalen till fläkten 
 • Våtrumsintyg
 • Luftflödesprotokoll
 • Obligatorisk ventilationskontroll
 • Provtryckningsprotokoll (provtryckning VVS)
 • Täthetinstyg på golvvärmeslingor
 • Lägeskontroll
 • Fuktmätning inför inbyggnad
 • Brandvarnare, minst en per våning
 • Taksäkerhet, stege på taket 
 • Intyg att det är säkerhetsglas
 • Driftinstruktioner för kyl, frys, tvätt
 • Driftinstruktioner för värmepannan

Vid själva slutsamrådet (som sker i huset) tittade kommunen på alla papper, huset invändigt och utvändigt och stämde av så att allt är enligt förväntan.

Vi fick vårt slutbesked, med tre punkter att åtgärda senast 31 augusti

 • Färdigställa garaget (det är i samma bygglov så det måste bli klart samtidigt)
 • Uppdatera marklovet enligt de justeringar vi gjort
 • Rita in dragningen av yttre VA på kartan

Tjoho, vi får flytta in imorgon som planerat!

Kommunen tittar mycket på säkerhetsrisker, t ex tyckte de att kanterna på fönsterblecken var skarpa.
Förutom att huset ska ha en rullstolstillgänglig dusch/toalett, kök och ett sovrum ska det även finnas barnskydd till ugn och knivlåda, hällskydd till hällen/spisen och ett låsbart medicinskåp (även om en inte ens har barn). Hällskyddet hade vi inte fått med i leveransen, men Jonas skyndade sig dit med ett så nu har vi det med 🙂 (de behöver dock inte monteras, men de måste finnas vid slutbesiktningen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.