Den långa färden söderut

Gårdagens exkursion till den irlänska puben var något av en besvikelse ändå. Underhållaren var inte speciellt irlänsk (”Irish-Italian with an English accent”, som han själv sa) och han sjöng inte ens speciellt mycket irlänska sånger. Maten var sådär men vi fick i alla fall varsinn öhl, Elsa drack Guinness…


Highway 1

När vi vaknat gav vi oss iväg till vårt favoritfik i San Fransisco och nu börjar vi känna oss lite som hemma, servitrisen visste vilken sorts bagel Elsa ville ha. Efter en ganska rejäl frukost gav vi oss iväg söderut på ”the Scenic Highway”, state road 1. Det är en väg som går längs kusten söderut mellan San Fransisco och Los Angeles med hissnande utsikt och trevliga stopp att göra längs vägen.

När vi väl trasslat oss ur trängseln i San Fransisco höll vi ganska god fart tills vi kom till en av de första surfstränderna. Där stannade vi för att titta på de havet och de häftiga vågorna. Vi mötte två härliga amerikaner som gav oss lite tips för framtida bodyboardande. De sa att det bästa för oss nog var att spara surfandet tills vi kom ner till Los Angeles eller San Diego där vattnet är varmare så att man slipper våtdräkt. Stränderna så här långt norrut är mer för entusiasterna.


Fotade av de amerikanska surfarna (det är mycket kallare än vad det ser ut… 67 grader Fahrenheit i luften och 55 i vattnet, dvs 13 grader Celsius i vattnet och 19 i luften)

Nästa stopp på vägen blev ett gammalt fyrtorn, där vi tog en massa fina bilder. Dessvärre håller fyrtornet på att rasa ihop och har varit stängt för allmänheten sen 2001, så av förklarliga skäl kunde vi inte fota från toppen av fyrtornet.


Fint fyrtorn fixerat för fotografering från fastlandet

När vi körde vidare kände vi efter en stund hur blodsockret sjönk. I alla fall jag som körde kännde det, Elsa hade redan somnat i sätet brevid mig, så jag svängde av vägen vid en liten bondgård som sålde ekologiskt odlade grönsaker. Vi köpte jordgubbar som vi kalasade på i bilen. Lunchdags närmade sig med stormsteg och vi hade tur och hittade en mysig liten thailändsk restaurang där vi kunde äta.

Efter lunch brände vi vidare och började dividera om vad vi skulle göra med vår dag, ingen av oss var egentligen sugen på att köra hela dagen. Vi missade Santa Cruz Board Walk, som är ett tivoli vid Stilla havets strand, därför att vi helt enkelt inte hittade var vi skulle svänga av motorvägen. Vi upptäckte sen att vi inte skulle hinna med Monterey Bay Aquarium för att de stängde för tidigt. Det tyckte vi var tråkigt så vi bestämde oss för att vi skulle stanna i Monterey i alla fall och gå på akvariet följande dag i stället. Vi hittade dessutom en trevlig nationalpark som heter Lobos Point där vi kunde titta på sjölejon, uttrar, sälar och valar. Dock missade vi sälar och valar men detta vägdes upp av den söta markekorren…

Sjölejon (de syns bättre på bilden än i verkligheten, men i verkligheten hörde man hur de ”skällde” också)

Häftigt landskap

Ekorren
Man kom inte så nära uttrarna, därav att den är så suddig

På kvällen gav vi oss ut för att titta på Monterey, som är kännt från John Steinbecks romaner, och Cannery row. Ingen av oss har läst John Steinbeck men nu har vi tittat runt där i alla fall. Vi hittade även en rolig mexikansk restaurang där vi åt kvällsmat. Det var iofs gott men tacos är godast i Sverige, precis som pizza 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.