Hundig vecka

Nu har Emma och Maja flyttat in för en vecka, tills Emma får tillträde till sin nya lägenhet, och allt funkar jättebra. Ludde och Maja är så himlans söta tillsammans och något som är väldigt bra är att hon drar igång honom så att han blir lite piggare.

I måndags började jag och Emma med att gå en långpromenad i regnet. När vi kommit halvvägs spelade det inte någon roll var vi gick längre för vi var redan genomblöta (eller skorna var det iaf). Stigen var ingen stig längre utan snarare en bäck, men Maja och Ludde var jätteglada åt att springa i det blöta.

I tisdags började lydnadskursen på HiK. Först fick vi visa kontak/fotgående, sen tränade vi stanna (vi gick en och en), fotposition och ”räknade pilsner”, dvs räkna tiden som hunden sitter i fotposition och tittar på oss. Ludde var jätteduktig. Han visste precis vad fot var och galopperade in till min sida och vände sig (han satt två meter framför mig när jag sa fot). På stanna var han ganska duktig, men vi ska träna på att stå helt stilla även när jag kommer tillbaka. Ingela, vår instruktör, är jätteduktig och gav massor med bra tips. Ett var att jag ska göra bara ett par upprepningar och sen binda upp Ludde och låta honom sitta en stund, sen träna igen och så låta honom pausa igen, så att han verkligen blir motiverad att jobba.

I onsdags började Emma och jag med att gå till Kallebäcks brukshundklubb och träna lite. Halv åtta var vi där, vi var väldigt ensamma kan man ju säga. VI gjorde en platsliggning som gick bra så till vida att Ludde låg jättefint och satte sig fint när jag kom tillbaka, men han la sig inte så bra innan jag lämnade honom. Sen gjorde jag misstaget att släppa honom så att han skulle få kolla in stället och det kunde han ju hålla på med hela dagen och var därmed inte alls intresserad av att träna. Dessutom hade han nu glömt bort vad fot betydde, det han visade att han visste perfekt igår.

På kvällen var det öppet hus på HiK för första gången den här terminen. Emma och jag var ansvariga och höll i en platsliggning där jag gick runt mellan hundarna som störning och sen en liten platssittning där vi gick bakåt istället för framåt från hundarna. Jag körde på min nya strategi, band upp Ludde, hämtade honom och gjorde tre repetitioner och band sedan upp honom igen. Det funkade jättebra och jag fick 4-5 fina omgångar med 3 repetitioner. Gjorde lite fotingångar och ställande. För att få ett snabbt ställande och att han står kvar verkar det bästa vara att ha belöningen bakom honom.

I torsdags var det andra tillfället på allmänlydnaden. Alla var väldigt duktiga. Vi tränade på att gå fint i kopplet, inte hoppa när någon kommer fram och hälsar och ingångar till vänstersidan. På teorin pratade vi om belöning och vikten av att belöna rätt beteende och vid rätt tillfälle. Det är en riktigt bra ”allmänlydnadsgrupp” och jag tror att de kommer utvecklas mycket under kursen och till slut kommer kunna föra sina hundar lösa på vissa av övningarna.

I dag ska jag och Ludde åka till Växjö. Först ska vi till universitetet och träffa han som är ansvarig för en konferens som jag ska göra en hemsida till (och Ludde får följa med, superbra) och sen ska vi till mamma och pappa och fira Eva som fyller år. Vi ska även passa på att besöka lite grannar, eftersom jag inte varit hemma på tre månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.