Till huvudrätt åt vi balsamicofläskfilé, underbart gott och inte så svårt att göra, det kräver bara lite planering. Till det åt vi ugnsstekt mandelpotatis blandad med morötter och squash och en god grönsallad.
Balsamicofilé med tryffelkantareller
Portioner: 4
ca 600 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
smör eller olja att steka i
salt, flingsalt, svartpeppar
TRYFFELKANTARELLER
200 g rimmat sidfläsk
1 syrligt äpple
200 g rensade kantareller
2-3 tsk tryffelolja
1 påse ruccola (ca 70 g)
Balsamicofilé med tryffelkantareller
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20–25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C.
3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola.
4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med gratängen.(se recept ”Krämig potatisgratäng med jordärtskocka och parmesan”)
Receptet hittade jag i Buffé nummer 9 2007
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=589180