Jaktprovsdebut

I lördags morse, tidigt som bara den, packade vi in oss i bilen och körde till Halmstad. Jag och Diesel skulle nämligen starta på jaktprov för första gången. Vi hade startnummer tio så vi började med att kolla på ett par andra hundar och sedan värmde vi upp lite genom att köra ett litet sök med en and jag hade med mig.

När det var vår tur var jag bara lite nervös 😉 Först var det två markeringar på vatten där man stod väldigt nära vattenkanten. Den första markeringen hamnade lite dold bakom en ö i den lilla, lilla sjön. Diesel spikade båda markeringarna jättefint. Dock så tog hon landvägen tillbaka och när hon kom upp ur vattnet la hon ner viltet, skakade sig och plockade sedan upp det igen innan hon kom in. Stadgan på vattenmarkeringarna funkade jättebra (det var jag lite orolig för, och det var också det vi hade tränat extra mycket på i veckan innan). Sedan var det dags för söket. Det låg sex vilt ute; två kråkor, två änder, en kanin och en trut. Det låg även en kanin i kanten av söket som man skulle dirigera hunden till.

Truten var jag lite orolig för eftersom hon inte är så van vid trut. Hon gick ut fint och hämtade in kaninen. Sedan gick hon ut igen och jobbade utan att hitta något. Domaren kom fram till mig och sa att hon hade gått förbi kråkorna, så jag tog in henne och skickade igen och då kom det in en kråka. Sedan skickade jag ut henne igen bort mot truten, men hon hittade inte den och domaren sa att hon hade gått precis förbi den. Det innebar tyvärr att vi fick ta på kopplet och så var dagen slut 🙁

Efter söket kom det två enkelmarkeringar på land med kråka, men dem fick vi alltså inte testa. Trots detta var jag väldigt nöjd med dagen eftersom mitt största mål var att våga starta. Det var ett väldigt trevligt prov, duktiga funktionärer och domaren var väldigt trevlig och uppmuntrande så det kändes väldigt roligt. Nu ska vi träna mer på olika sorters vilt (det har vi i ärlighetens namn inte tränat jättemycket på) och framförallt ska vi träna i områden där många hundar och många människor har gått. Jag tror att hon blev lite förvirrad av alla dofter, för på tidigare sök har hon alltid plockat in allt hon hittat (möjligtvis förutom trut).

Ett extra stort grattis till Jeanethe och Freija (Diesels syrra) som plockade med sig ett förstapris hem 🙂 Sammanfattande kritik ”En arbetsvillig tik som i bra kontakt med föraren löser provets alla delar på ett bra sätt. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.