Lucka 8: Underhållning på hög nivå :)

Dagens lucka får iaf mig att skratta. Man måste inte alltid vara så seriös i hundsammanhang!

[dog-smile2.jpg]

Det tycker jag är viktigt att tänka på i allt man gör, men framförallt hundträningen. Det måste vara roligt att träna, för både mig och min hund. Jag vill att min hund ska tycka att träningen är det roligaste som finns. En stor del i det för mig är att utveckla bra belöningar, eftersom det är det min hund jobbar för. Med en stor belöningsrepetoar blir det lättare att behålla hundens intresse, inlärningen går snabbare och vi blir inte så begränsade i vår träning (om vi t ex bara kan belöna hunden genom att kasta en tennisboll kan det bli ganska svårt att träna inomhus, om man inte bor i ett slott med stora salar 😉 )

Om man har en kräsen hund är det naturligtvis svårare att hitta belöningar som fungerar, men det går att lära hunden att tycka om olika sorters belöningar. En kräsen hund ställer mycket högre krav på tränarens kreativitet. Med Diesel vet jag att jag kan kasta tennisbollen 20 gånger och hon kommer fortfarande att tycka att den är lika kul, men Ludde tycker att bollen är kul kanske 2-3 gånger, sedan tröttnar han. Då gäller det att hitta på något annat och att variera belöningarna så att han aldrig vet vad som ska komma. Ena gången blir det kanske en godis, nästa en boll, tredje gången kanske jag låter honom jaga ifatt godisen och fjärde gången river vi gemensamt sönder ett papper (en kanske något oväntad men väldigt uppskattad belöning som jag kom på av en slump då jag hade tänkt belöna honom med en godis men råkade tappa ett papper istället, som tur var var det inget viktigt papper).

Det finns egentligen bara en regel när det gäller belöningar: gillar HUNDEN det är det en belöning. Har man en hund som älskar mat är mat en jättebra belöning. Har man en hund som är rädd för andra människor är att hälsa på andra människor ingen bra belöning. Har man en hund som gillar kattskit är kattskit en bra belöning för den hunden, även om du som förare kanske tycker det är jätteäckligt och inte vill använda det som belöning.

Det finns några olika typer av belöningar

 • Ätbara belöningar
  • Allt hunden tycker om att äta: köttbullar, frolic, frigolit (en av Diesels favoriter, jag är inte helt övertygad om att det faktiskt är en ätbar belöning (hon tycker iaf det), men jag brukar undvika att använda den…)
 • Sociala belöningar
  • Rösten (många hundar uppfattar dock inte enbart rösten i sig som en belöning, utan jag tycker att rösten ska användas tillsammans med någon annan belöning, t ex kamplek)
  • ”Brottning”/bus/jaktlek
  • Kamplek
 • Miljöbelöningar
  • Få nosa på en stolpe
  • Få hälsa på en annan hund/människa

Jag tycker att man bör ha minst en belöning i varje grupp ovan för att ha lite att variera mellan. Hur gör man då om hunden bara äter hemgjorda köttbullar? Jo, man lär hunden att gilla andra belöningar genom träning och något som kallas värdeöverföring eller Premacks princip (ett sannolikt beteende förstärker ett mindre sannolikt beteende). Jag tar kamplek som ett exempel. Det vi vill lära hunden nu är att om du leker med kamptrasan så får du en godis. Så om hunden rör vid kamptrasan alldeles så lite så ger vi hunden en godis. Hunden måste sedan röra mer och mer vid kamptrasan för att få godisbiten. Till slut måste hunden dra ordentligt i kamptrasan och verkligen leka för att få godisbiten. Till att börja med kampar hunden enbart för att få godisbiten, men allt eftersom så kommer den att tycka att kampleken är roligare och roligare eftersom den leder till att hunden får det den ännu hellre vill ha, godisbiten. Till slut blir kampleken i sig en belöning som hunden tycker är rolig eftersom den har fått lära sig att tycka att det är kul, dvs det har skett en värdeöverföring från godisen till kampleken. På samma sätt kan man lära en hund som inte gillar godis men gillar kamplek att äta godis. Ta godisen så får du kampa sedan. Det enda man behöver komma ihåg är att den ”riktiga” belöningen, dvs det man vet att hunden verkligen gillar, måste komma sist.

Alla hundar har naturligtvis belöningar som de föredrar och är olika lättbelönade (och olika lättränade). Alla hundar kommer aldrig att tycka att kamplek är den bästa belöning som finns, men på det här sättet kan du få hjälp att utveckla nya belöningsformer för dig och din hund.

De belöningar som mina hundar tycker är roligast är de spontana och överraskande belöningarna. Det kan t ex vara att när snön kommer så busar vi i snön, leker jage, kastar upp snö i luften, rullar runt (hundarna älskar att sno min mössa när de kan…). Framförallt så krävs det att jag som förare engagerar mig i belöningen. Jag måste tycka att belöningen är rolig och även göra den rolig för min hund. Fjantiga belöningar är mitt bästa sätt att lätta upp träningsstämningen både för mig och mina hundar så att jag verkligen kommer ihåg att ha roligt och inte bli för allvarlig. Jag försöker hela tiden tänka på att hunden ägnar sig åt min hobby (hundträning), det är därför mitt ansvar att se till så att hunden tycker träningen är lika kul som  jag tycker.

Vill du läsa mer om lek och lekutveckling rekommenderar jag Sivs blogg och julkalender om lek (som jag glömde i mitt julkalenderinlägg, tack Lena för att du tipsade om den!). Den hittar ni här http://amokk.no/blogg/

Dagens fråga: Vad brukar du göra för att träningen ska vara rolig och inte bli för allvarlig?

Dagens utmaning: Lista alla belöningar du kan använda på din hund. Hur många får du ihop?

4 svar på ”Lucka 8: Underhållning på hög nivå :)”

 1. Men shit jag skrev att det var Sivs blogg bara för att det oftast är hon som bloggar men det är också Elins blogg, vill jag nu bara säga :). De har Amokk ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.