Lucka 9: Prestationsångest

Drömmer du om att stå på prispallen? Ta ett lydnadschampionat? Tävla i SM?

Att ha mål med sin träning är väldigt viktigt och motiverande, men de får inte skapa prestationsångest. Om vi har för höga mål och glömmer bort att ha kul i vår träning (som jag skrev om igår) är det väldigt lätt hänt att vi får prestationsångest och att träningen blir tråkig och allvarsam för både mig som förare och för hunden.

De allra flesta har resultatmål med sin träning, t ex ta ett förstapris i lydnadsklass 1, bli uppflyttad till högre klass i sök eller vinna klubbmästerskapet. Resultatmålen ligger långt fram i tiden och är oftast det som motiverar oss att träna, men ju närmre tävlingsdagen vi kommer desto viktigare blir uppgiftsmålen. Uppgiftsmål kan till excempel vara att ge rätt signal, hitta en bra känsla eller få till en bra inkallning.

Saker man inte har kontroll över skapar stress. Stressen som resultatmålen förstör koncentrationen och gör att man tappar bort fokuset på här och nu. La?gg inte din uppfattning om huruvida ta?vlingen ga?tt bra eller inte i ha?nderna pa? domaren eller konkurenterna (dvs enbart titta på resultatmålet) utan fundera på vad du tyckte om det ni gjorde? Vad ska ni fo?rba?ttra? Vad vet du om din prestation?

När jag tävlade lydnad sist var jag t ex allra mest nöjd med platsliggningen eftersom jag vet hur mycket problem vi haft med platsliggningen och hur mycket vi tränat för att få den att fungera igen. Det visste ju ingen av de andra tävlande om eftersom de bara såg en hund som låg snyggt på tävlingen. Sedan fick vi en nia på fotgåendet, vilket ju är ett väldigt bra betyg, men jag vet ändå flera saker som jag vill förbättra, t ex vill jag att hon tittar på mig hela tiden i svängarna och inte flackar med blicken ibland.

Nästa typ av mål är ka?nsloma?l. De går ut på att fokusera på vilken känsla jag vill ha i min träning och vilken känsla jag vill att hunden ska ha i träningen. Fundera över vilken attityd du vill ha och vilken attityd som gagnar dig och din hund.

Den sista sortens mål jag tänkte ta upp är träningsmål. Träning leder till tävling (eller någon sorts avstämning, även om man inte vill tävla för en domare med sin hund kan man ju naturligtvis ändå ha träningsmål och en egen måttstock som man mäter sin prestation mot om man vill). För att komma framåt är det viktigt att ha tydliga mål med träningen. Man kan naturligtvis göra dem olika detaljerat, t ex vad är målet med den här månadens träning? Med den här veckans träning? Med det här träningspasset? Att tänka igenom sina träningsmål och skriva ner dem då och då är ett väldigt bra sätt att hålla kolla på vad man gör och vart man vill komma för. Att inför varje träningspass uttala målet med träningspasset högt kan också hjälpa en att fokusera på vad man ska göra. Tanken är ju hela tiden att träningen ska gå framåt!

Det här med olika sorters mål blev väldigt tydligt för mig när jag och Diesel startade på jaktprov i höstas. Mitt mål är naturligtvis att någon gång ta ett förstapris i nybörjarklass (och sedan i öppenklass osv.). När jag tävlar vill jag iofs alltid att vi ska vara redo och genomtränade för ett förstapris. Jag skulle t ex aldrig starta i en lydnadstävling om jag inte trodde att vi hade en chans på ett förstapris. På jaktprovet var det nu lite annorlunda eftersom jag aldrig startat på jaktprov tidigare så hade jag ett antal mål med jaktprovsstarten.

 • Resultatmål
  • Våga starta (uppnått)
  • Ta ett förstapris (inte uppnått)
 • Uppgiftsmål
  • Stadga vid vattenapporteringen (uppnått)
  • Snygga avlämningar i hand (uppnått)
 • Känslomål
  • Ge Diesel en bra upplevelse av jaktprov (uppnått)
  • Ge mig en bra upplevelse av jaktprov (uppnått)

Om mitt enda mål hade varit resultatmålet att ta ett förstapris hade jag naturligtvis blivit väldigt ledsen av att vi inte fick ett förstapris. Som det var nu var jag ändå väldigt nöjd med vår insats. Vi vågade starta, Diesel hade jättefin stadga vid vattenapporteringen och vi hade skoj båda två.

Min sista rekommendation till er är dock att lite då och då släppa tankarna på mål helt och hållet och bara ha kul med era hundar. Släpp all prestige och prestationsångest, gå en härlig sväng i skogen och bara njut tillsammans med din hund. Man måste inte alltid ha ett mål med sin promenad!

Tankarna i det här inlägget är en blandning av mina egna tankar och anteckningar från ett föredrag i tävlingspsykologi med Niina Svartberg. Får ni möjglihet att lyssna på henne så rekommenderar jag verkligen det.

Avslutningsvis några bilder som symboliserar några olika mål för mig

01_101113_IMG_6715_500.jpg
Resultatmål: förstapris (och klassvinst)

Platsliggning
Uppgiftsmål: Fokuserad och lugn platsliggning

52_100621_IMG_6263_500.jpg
Känslomål: Glädje

Djup koncentration
Träningsmål: Gå långsamt (det var det svåraste Diesel någonsin gjort om ni frågar henne 😉 )

Dagens fråga: Vad är det viktigaste med ditt ”hundägande”? Vad har du för resultat-, uppgifts-, tränings- och känslomål?

4 svar på ”Lucka 9: Prestationsångest”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.