1:a pris i nybörjarklass!

Idag var jag och Diesel i Orrefors och startade på SSRK Smålands jaktprov i nybörjarklass, och allt gick vägen! Vi fick äntligen vårt förstapris! Tjoho, tjoho, tjoho 🙂

En härlig goldentik som utstrålar arbetsglädje och har förstånd att använda sin näsa. Gör ett utmärkt markeringsarbete och ett bra sök

313

Det var ett ganska okomplicerat prov som passade oss bra. Först var det transport efter skytten fram till vattenkanten. Där blev det två enkelmarkeringar på vatten som funkade jättebra. Avlämningen på den andra hade jag kanske önskat lite distinktare, men den funkade.

Sedan var det transport efter skytten igen, upp mot söket. Ungefär halvvägs sköts det ett skott. Diesel var inte alls med på det så hon hoppade iväg ut åt sidan för att kolla vad som hände, men fortsatte sedan gå med mig. På söket låg det 2-3 duvor, 2 änder, 1 kaja och en kanin. Två av duvorna var tänkta att användas för ett riktat närsök och de låg lite ut åt kanterna åt höger och vänster. Diesel började dock med att ta in den som låg åt höger 😉 Söket var lite klurigt, ut på en halvö, längs två olika strandkanter med vass och genom lite skog. Diesel fixade det dock bra och hämtade raskt in en and långt ut och en kaja (också långt ut). Sedan fick vi gå med domaren bort till vänster och hämta in en duva på ett riktat närsök. Det gick superbra, jag skickade ut henne och hon snubblade över den 😉 Sedan gick vi tillbaka upp till söket, varpå jag råkade trampa henne på tassen. Korkat av mig, men hon kom snabbt över det och fortsatte gå med mig. Jag skickade henne på söket igen och hon hämtade då in ett par duvor till. Den sista anden försökte vi också få in och hon gick ut fint när jag skickade henne, men hon drog sig bakåt mot änderna som låg i båten… Hon var nog där tre gånger, men hon kom fint när jag kallade på henne och skickade om henne.

Avslutningsvis var det ytterligare en transport och sedan två enkelmarkeringar där skytten stod ungefär mitt emellan oss och kastaren. Diesel spikade båda markeringarna.

I den öppna kritiken fick vi massor med beröm för våra avlämningar, det var roligt att höra 🙂 Många i publiken undrade också hur vi hade tränat (eller blev nyfikna eftersom jag efter passiviteten gav Diesel en kvarts tub räkost och favoritbollen 😉 ), så jag berättade lite om klickerträningen och hur bra det funkar att arbeta med belöningar i jakten.

Det var ingen trut på provet, men väl världens största duvor. All vår duvträning har gett bra resultat, hon bar dem helt perfekt 🙂 Lite tendens till oroligt grepp på kajan, men inget som skadade den.

Genom att belöna varje steg i rätt riktning UTAN att fysiskt korrigera Diesel har vi fått till väldigt bra grunder. Nu återstår att jobba ännu mer på fotgåendet så att jag verkligen kan känna mig trygg med det, och efter det tänkte vi försöka oss på öppenklass 🙂

Protokoll

Samarbetsvilja Samarbetar väl med sin förare provet igenom. Något orolig under någon transportsträcka A 5
Sökarbete Söker med bra intresse och täcker marken väl B1 5
B2 5
Fart Hög och välanpassad C 5
Uthållighet Håller väl för provet D 5
Näsa Används väl E 5
Dirigerbarhet Kan föras enkelt till anvisat område F 5
Markeringsförmåga Mycket uppmärksam med distinkta minnesbilder och fina uppföljningar G 5
Skottreaktion Tyst och uppmärksam H 5
Stadga Stadig och tyst under provets alla delar I1 5
I2 5
Apporteringslust Spontana upptag med snabba, fina inleveranser J1 5
J2 5
Apportgrepp Mjukt och välbalanserat, bra avlämningar K1 5
K2 5
K3 5
Simteknik Simmar bra L 5
Vattenarbete Går villigt arbete och jobbar där M1 5
M2 5
Spårningsförmåga N 5
Hundetolerans Okomplicerad med andra hundar O 5
Sammanfattande kritik 5
En härlig goldentik som utstrålar arbetsglädje och har förstånd att använda sin näsa. Gör ett utmärkt markeringsarbete och ett bra sök

När vi kom hem till mamma och pappa firade vi med tårta 🙂

9 svar på ”1:a pris i nybörjarklass!”

  1. Så himla kul att få visa att det går att träna hund, utan korrigeringar, utan istället med positiv förstärkning av rätt beteende, även jaktträning. Hoppas starkt på spridning av detta träningssätt. I lydnaden är det på god väg, men jaktapportering är det nog en bit kvar att gå.
    Stort grattis!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.