Inkallningskurs

För ett par veckor sedan var jag i Skåne hos Åsa Jakobsson på Canis avd Skåne och höll andra tillfället på inkallningskursen där. Inkallningskursen är en av mina favoritkurser för att man ser så stora framsteg. Den här kursen blev dessutom extra rolig och utmanande, eftersom alla redan första gången var så duktiga att de gjorde övningarna vi skulle göra andra gången 🙂 Det gällde alltså att tänka till lite, och fundera ut hur vi kunde rigga svårare situationer, och det lyckades vi verkligen med!

När jag tänker inkallning tänker jag på det från två håll: Dels att hunden spontant ska hålla koll på mig, och dels att den ska komma när jag ropar – och därmed välja bort störningar. Anledningen till att jag vill ha det spontana är att jag ska slippa ropa hela tiden, säger jag ingenting så betyder det ”håll koll på mig”. Säger jag sedan något så betyder det ”lyssna på mig” 🙂

Därför börjar jag alltid med att be kursdeltagarna belöna hunden varje gång den spontant kommer tillbaka till dem på promenaden. Brukar man inte belöna hunden eller om hunden är väldigt självständig kan det ta lite tid i början, men om man jobbar sig igenom det har man väldigt mycket gratis i inkallningsträningen. Gör ett litet experiment själv, om du går på din vanliga promenad, hur många gånger kommer din hund in till dig och kollar läget? (utan att du behöver ropa på den). Om den redan gör det flera gånger i minuten behöver du naturligtvis inte belöna varje gång, men om det går fem minuter eller kanske ännu mer mellan varje tillfälle så rekommenderar jag verkligen att du belönar hunden varje gång som den gör minsta ansats att ta kontakt med dig frivilligt (utan att du behöver säga något).

Utöver det jobbar jag självklart med att hunden ska komma när jag ropar. Min bästa Canis-kollega Lena (klickersmart.se) var på en föreläsning med Kathy Sdao för ganska länge sedan, och fick rysligt bra tips på hur man kan jobba med inkallningen. Vi ”hjärntvättar” nästan hunden med gradvis svårare störningar, och till slut har vi en hund som vi kan kalla in från nästan vad som helst – eftersom hunden lärt sig att det lönar sig att komma och aldrig fått chansen att misslyckas (och därmed lära sig att det är kul att inte lyssna). Det fina i kråksången är att ju mer vi tränar på riggade störningar enligt stegen som jag strax ska beskriva, desto bättre inkallning får vi i skarpa situationer med störningar som vi inte kunnat rigga (förutsatt naturligtvis att vi tränat riktigt mycket, och att den skarpa störningen inledningsvis inte är alltför svår).

De steg vi jobbar med är följande

 • Frivilligt välja bort störning
 • Komma på kommando när hunden är på väg från störningen
 • Komma på kommando när hunden är på väg mot störningen (först när hunden bara är två steg ifrån oss, sedan allt närmre störningen)
 • Komma på kommando när hunden är framme vid störningen
 • Komma på kommando när hunden är mitt uppe i störningen

Först har vi en enkel störning, till exempel en medhjälpare som håller en tråkig godis i sin stängda hand. Hunden får lov att gå fram till den, nosa och undersöka. Medhjälparen ger inget till hunden. Så fort hunden tar bort nosen minsta lilla (den behöver inte titta på föraren), klickar föraren och belönar. Efter ett par sådana repetititoner brukar hunden komma på att det lönar sig mer att stå kvar hos föraren. Då belönar föraren hunden för att den struntar i störningen, medhjälparen gör störningen svårare.

Fortsätt belöna hunden för att den väljer bort störningen, men låt den välja själv och låt den gå fram till störningen. Om hunden börjar gå mot störningen men vänder halvvägs, belöna massor! Det är precis de vändningarna vi är ute efter! En inkallning är ju precis en sådan vändning! Allt eftersom börjar vi lägga på kommandot. Först säger vi det när hunden redan gör rätt (dvs springer mot oss, från störningen), och när hunden visat att den kan vända halvvägs mot störningen säger vi kommandot precis när den vänder ett par gånger, och sedan när den tagit bara att par steg från oss (mot störningen). Om hunden misslyckas när vi ropat och istället för att vända går fram till störningen, struntar medhjälparen bara i hunden och vi går och hämtar hunden för ett nytt försök.

Störningarna varierar vi sedan så mycket vi bara kan. Hundarna lär sig ganska snart detta i ”träningssituationen”, så vi försöker så fort som möjligt rigga liknanade situationer när hunden inte ”tror” att det är träning. Till exempel belönar vi hunden när den på promenaden väljer bort störnningar frivilligt, och testar att kalla in den när den visat att den kan välja bort störningen. När vi vet att den kan det kan vi testa att kalla in innan den valt bort störningen frivilligt.

Skulle nu hunden misslyckas och dra efter en ”riktig” störning, står vi naturligtvis inte kvar och ropar. Vi försöker lugnt och stilla gå och hämta hunden, för att sedan göra ett nytt försök. Vi planerar också träningen så att vi inte kopplar loss hunden om vi vet att den inte lyssnar på inkallning från rådjur om vi vet att det finns rådjur längre fram.

Med hjälp av den här träningen har jag flera gånger kunnat kalla in Diesel då hon lyckats skrämma upp en fågel, eller då hon varit väldigt upptagen med något. Hon vet helt enkelt att det lönar sig att lyssna 🙂 Allra roligast var den gången då vi gick på ängarna och det kom ett modellflygplan flygandes över oss. Diesel kollade till på det och kollade på mig varpå jag belönade. Efter det var det som att hon sa ”jaha, det var en sån här störningsövning som du har riggat”, och tittade på flygplanet, tittade på mig, fick belöning ett par gånger. Sedan testade jag att kalla in henne när hon sprang efter flygplanet, och hon tvärvände. Hjärntvätt fungerar med andra ord väldigt bra 🙂

Diesel
Full fart mot matte på inkallningen!

Kom ihåg

 • Belöna hunden när den frivilligt väljer bort störningar
 • Kalla inte in när slaget är förlorat
 • Gör många lyckade inkallningar med riggade störningar (”hjärntvätt”)

 

Här är några filmer från de riggade promenader vi gjorde på kursen. Kursdeltagarna går längs en stig där vi lagt ut väldigt gott godis, drar iväg med ”kaniner” i gummiband längs stigen, över stigen och upp i ett träd, joggar förbi, leker med hundar, gömmer människor i skogen mm. Helt enkelt så många olika störningar som vi kunde komma på.

httpv://www.youtube.com/watch?v=BhATtAhhObI

httpv://www.youtube.com/watch?v=JpYCGoekX2U

httpv://www.youtube.com/watch?v=1tjTNNKruqk

httpv://www.youtube.com/watch?v=A586iXY4vrc

4 svar på ”Inkallningskurs”

 1. Randi bad mig hälsa att hon kunde kalla in Soko från en kattjakt veckan efter kursen…hon var så glad!!! Valle å sin sida har gått att kalla in från fågeljakt OCH grannens uppdykande hund. Hjärntvätt äger!

 2. Jeg arbejder på det.
  Det er så smuk og spændende og givende et projekt – jeg er så taknemmelig for samarbejdet med mine hunde.
  Jeg har to PBGV’er – en på 10 år og en på 1 år.

  Tak for de dejlige inspirerende videoer – og støttende og givende ord.

  I see beauty in the world

  Heidi Danmark
  http://www.ibbyheart.com/dogs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.