Ända sedan jag var liten har vi till jul varje år gjort isterband. Inte sådana isterband som de flesta äter, rökta och stekta, utan kokta ovanpå potatisen.
Jonas blev också väldigt förtjust i dem när han fick smaka, så vi tänkte frångå traditionen och göra isterband innan jul. Problemet var bara att få tag på svinfjälster (korvskinn). Ica maxi hade bara krokfjälster (från nöt, de är tjockare så de vill jag inte ha). Jag kollade på ica i landvetter och de hade inte heller, men kunde beställa. Efter två månader kom de, så vi kunde göra isterband 🙂 (så det blev nästan till jul vi gjorde dem, om en månad ska vi göra fler tillsammans med mamma)
Vi gjorde halv sats, och det räckte till fem stooora portioner. Receptet kommer från mammas mormor, Ida, och är väldigt enkelt.
Mormor idas isterband
2 kg fläskkött
2 hg korngryn
2 medelstora lökar
½ msk kryddpeppar
1/3 msk vitpeppar (1 tsk)
1½ msk salt
1 msk ingefära
6 m fjälster (svin)
Koka korngrynen, låt kallna.
Skölj fjälstren (utanpå och inuti)
Mal fläskköttet och löken (i en köttkvarn)
Blanda alla ingredienser och fyll fjälstern (mha ett korvhorn, enklast med en sådan tillsats på assistenten)
Isterbanden kokas ovanpå potatisen tillsammans med lite salt, ett par lagerblad och ett gäng vitpepparkorn. Ätes med potatis, lingonsylt och lite av kokspadet. (ev behövs det lite extra salt)