Valpkurs

Ge din valp en bra start i livet!

På valpkursen lär du dig att träna de viktigaste färdigheterna som en bra familjehund behöver till vardags. Vi jobbar bland annat med inkallning, få fint i koppel, kontakt, sitt, hälsa fint och att vänta på ”varsågod”.

Du kommer också att lära dig om miljöträning och aktivering av valpen samt hantering i samband med kloklippning och veterinärbesök med mera. Social träning med andra valpar är också en viktig del i kursen.

Det vikigaste med valpkursen är emellertid inte vad valpen lär sig utan vad DU lär dig. Vårt mål är att du ska lära dig principerna för effektiv hundträning som gör att du kan tackla de nya utmaningar med din egen hund efter kursen. En valpkurs är den bästa investeringen du kan göra i ditt hundägande.

Vi använder vi oss av en metod som kallas ”klickerträning” på alla våra kurser. Klickerträningen är en otroligt effektiv och rolig träningsmetod. När man börjar att klickerträna hunden direkt som valp så får man ofta väldigt bra resultat. Klickerträningen gör din valp till en ”inlärningsmaskin” som älskar att träna och lära sig nya saker. Det har du glädje av resten av hundens liv.

Kursen är öppen för hundar av alla raser från 2-7 månader.

Vi hjälper gärna till att samordna samåkning för dig utan bil.
Kurslitteratur:
• Kurskompendium (ingår i kurspriset)
• Klickerträning för din hund (Egtvedt/Køste)

Andra rekommenderade böcker till valpkursen:

• I samspråk med hunden – lugnande signaler (Turid Rugaas)
• Vardagslydnad med klicker (Åsa Jakobsson)

Samtliga böcker kan beställas på www.canis.se eller direkt från kursledaren (då med 10% rabatt).

Sedan 1 juli 2013 hålls alla kurser genom Klickerförlaget Göteborg AB. För en komplett lista över kurser, se Klickerförlagets hemsida

Gummibåt :)

Efter jaktprovet insåg jag att jag behövde en båt för att kunna träna. På Blocket hittade jag en billig gummibåt som vi åkte och köpte. Sedan var vi ju tvugnga att testa den 🙂

Sagt och gjort, vi blåste upp den och hoppade i Mölndalsån vid Björrödsmotet. Sedan paddlade/klättrade/flöt vi tre km ner till Landvettersjön. Det var riktigt skoj, så det får nog bli mer paddlande. Roligast var dock bär det vad lite hinder i vägen så att vi fick klättra lite, så det får inte vara en för fin å 😉 på ett ställe var det så strömt att vattnet skummade och det gick lite snabbare, annars drömt det på lugnt. Nästa gång får vi ta Mölndalsån från Hindås till Björröd.

Här kommer några bilder.

photo(1).JPG

Vi hittade ett par bollar (Diesel blev väldigt glad för det)

photo(3).JPG

photo(5).JPG

Vi hittade också en plastflaska som hade fastnat. Vi plockade bort den och rejsade med den, jag tror den vann 😉 Vi gjorde också en fjantig film, teknikens under 😉

httpv://www.youtube.com/watch?v=r5qLialimV8

Jaktträning

Lydnadsträningen har legat lite lågt ett tag, men en del jaktträning har vi hunnit med.

photo(6).JPG

Först var vi uppe i Uddevalla hos Diesels uppfödare och tränade lite. Jeanethe la ut ett dolt sök till Diesel med 5-6 vilt. Kråka (som inte funkade så bra på jaktprovet), and (favoriten), mås och trut. På jaktprovet tyckte Diesel också att det var lite konstigt att det var en båt ute i sjön, så det ville jag träna lite extra på. Precis innan jag skulle skicka Diesel rodde Jeanethe ut på sjön och plaskade lite i vassen på andra sidan (där det inte fanns något vilt utlagt), och sedan skickade jag henne. Först tyckte hon det var jättesvårt att släppa störningen och söka åt andra hållet, men sedan jobbade hon jättebra. Alla vilten kom in snyggt och snabbt, inget strul vid upptag, bärande eller avlämningar. Tänk om hon kunde gjort så på jaktprovet 😉 Det vi ska träna lite extra på är att verkligen följa upp vittringen första gången. Hon gör det ganska bra men kan bli bättre, så vi ska jobba vidare med det. Jag tänkte göra så att jag lägger ner viltet och sedan drar iväg det lite längs marken, och de första gångerna skickar jag henne i fördelaktig vind (motvind), innan jag gör det svårare.

I förra veckan tränade vi tillsammans med Ingela & Snoddas, Låtta, Lassie & Låva och Jessica & Gonzo. Lena var med och tog fantastiska bilder. Vad sägs om den här?

_MG_3455.jpg
Vackraste Dieselråttan

Sedan fastnade visst jag på bild också 😉

_MG_3329.JPG

Vi försökte lägga upp träningen som ett litet jaktprov. Först var det ett väldigt kort närsök med tre vilt. Längre bort låg det riktiga söket, och många av hundarna tyckte det var svårt att slå på näsan på nära håll och drog ut på söket istället. Bushundar 😉 Diesel hämtade in en and från söket, och sedan testade jag att skicka på närsöket igen och försökte vara ännu tydligare med att hon skulle söka nära (lågt handtecken), och då plockade hon in alla tre jättefint (kråka, duva, kanin). Kaninen var inga problem idag (den strulade ju lite på jaktprovet).

Sedan var det en halvdold markering in bland lite granar. Den fixade Diesel galant.

Efter det var det dags för söket, och det gick sådär. Först plockade hon in den andra anden, sedan tog hon fasan (för första gången, inga problem). Sedan tittade hon lite på Lena som låg ute i sjön med båten, sedan sprang hon lite, tittade på Lena, hittade en kråka och bytte till en duva… Jag gjorde lite extra ”intebytaövningar” där jag la kråkan och duvan på rad mellan henne och mig så att hon först fick plocka upp kråkan, sedan gå över duvan och lämna den till mig. Då funkade det jättebra, så stor läxa är att träna massor på det på olika avstånd, både när hon ser mig och när hon inte ser mig. Innan det funkar perfekt tänker jag inte skicka ut henne på sök igen så att hon får en chans att göra fel. Det vill jag inte lära henne 😉

Allra sist var det två vattenmarkeringar som hon fixade galant. Jag jobbade lite extra med avlämningarna och la på ett omvänt lockande precis när hon kom upp ur sjön. Första gången ganska mycket, andra gången ganska lite, och då funkade det väldigt bra (vi har haft problem med att vattenavlämningarna funkar jättebra när jag tränar på bara dem, men så fort vi sätter in det i en kedja och gör flera moment efter varandra så slutar det funka).

Innan det var vår tur gick jag ner till ”provplatsen” med Diesel för att träna lite stadga och fotgående. Jag måste påminna mig själv om att bara träna fotgående ibland, och då var det ett utmärkt tillfälle 🙂 Om Diesel är laddad och het när vi tränar lydnad är det inget mot vad hon är när vi tränar jakt, framförallt inte i närheten av vatten. Det var en riktig speedohund som gick bredvid mig 😉 Jag fokuserade på att hon skulle gå långt bak och belönade henne ganska ofta (kycklingfilé var visst väldigt gott 😉 ). En gång blev det för svårt och hon stack iväg, men annars gick det jättebra. Om hon föll fram för långt vände jag och gick åt andra hållet. Hon satt även fint vid min sida när Lassie och Låva hämtade sina vattenmarkeringar, men det tyckte hon var väääldigt svårt.

_MG_3280.JPG
Jag köpte en gummibåt i förra veckan, den kom till användning nu.

_MG_3184.jpg
Låtta visar Ingela och Snoddas var närsöket ligger

_MG_3168.jpg
Snoddas & Ingela

_MG_3296.JPG
Avlämning

_MG_3392.JPG
Gonzo

_MG_3312.jpg
Snoddas

_MG_3413.jpg
Gonzo

Fler bilder

Apporteringsträning

12 bild(er)

Elitsatsning för Maria Brandel

Nu är vi precis klara med tredje träffen på elitsatsningen i lydnad hos Maria Brandel. Under två intensiva dagar har vi hunnit med att gå igenom nästan alla moment i trean/eliten.

  • Inkallning med ställande och läggande: jobba med att få fram snabba lägganden när Diesel ligger högt i aktivitet (och är pigg). Fartiga belöningar, och om det blir fel ”retas” lite peppande så att hon blir taggad att försöka igen.
  • Sättande under gång/z-rutan: jag tycker att Diesel brukar sätta sig långsamt, men nu hade hon faktiskt ganska snabba sättanden. Ska jobba vidare med dem på samma sätt som med läggandena, och tänka på att belöna henne långt bak så att hon hamnar ordentligt på rumpan.
  • Dirigeringsapportering: vi började dirigera till matskålar (vilket vi gjort en del i jaktträningen), men när någon gick förbi bakom och petade på skålarna blev det svårt. Träna mer på dirigering med störning helt enkelt 🙂
  • Hopp-apport: att hoppa och hämta apporten är inga problem, inte ens med ordentliga störningar. Maria satt så nära att Diesel nästan fick hoppa över hennes ben, och Diesel såg inte ens ut att bry sig. Däremot ska vi jobba lite mer på att få ännu bättre och snabbare gripanden genom att jag håller henne i halsbandet, rullar iväg apporten en liten bit och belönar med en boll bakåt precis då hon griper.
  • Fotgående: fortsätt nöta på att hon inte ska hamna för långt fram… Passa på att träna när hon är lite lagom pigg. Först går jag bara ett par steg så att jag får in ett antal lyckanden, sedan kan jag länga sträckan och se om det funkar. Om det inte funkar går jag ur tävlingsposition, retas lite med henne och testar sedan igen. Jag ska också jobba lite på att hon ska kunna gå in i fotgående i rörelse, så att jag inte alltid börjar från en halt
  • Rutan: det var visst ett tag sedan vi körde rutan 😉 Första gången sprang hon inte tillräckligt långt, men efter ett par repetitioner funkade skick på 20-25 meter perfekt. Läggandet i rutan var jättebra, liksom stadgan när jag började gå. Däremot hade  vi visst aldrig tränat hit när jag hade ryggen mot henne, så det ska vi träna mer på.
  • Fjärren:  här måste jag lägga mycket tid på att hon ska vara lugn, annars blir rörelsena för snabba. Sitt-stå börjar se bra ut. Stå-sitt har jag börjat shejpa in tyngdförflyttning bakåt, och det ser riktigt lovande ut.
  • SIttande i grupp: Fixade hon galant, även när jag för första gången gömde mig lite grann
  • Platsliggande i grupp: inga bekymmer att ligga kvar, även med mig dold. Däremot la hon sig på ena skinkan en av gångerna. Jag ska träna separat på att kunna trycka lite på rumpan på henne och känna att hon håller emot och ligger rakt, samt stå mycket bakom henne på platsliggningen så att jag direkt ser när hon rullar över. För att det ska funka måste jag dock först lära henne att ha fokus framåt även när jag står bakom henne. Det var lite klurigt, men det ska nog gå bra 😉

Sammantaget var det två väldigt givande dagar. Nu blev jag ju taggad för lydnadsträning igen 🙂

 

img_3675.jpg
Jag trycker lite på Diesels rumpa för att lära henne att ligga rakt och trycka emot (och inte rulla över på skinkan under platsliggningen)

img_3677.jpg
Fokus framåt ger belöning över huvudet

Diesel dirigeringsapportering
Början till dirigeringsapportering

img_3495.jpg
Hopp-apport med störning 😉

img_3501.jpg
Snabbare och fastare gripanden

img_3506.jpg
Fotgående

 

img_3226.jpg
Nellie, fantastiskt trevlig tollarvalp på sju månader

 

Här finns fler bilder

Elitsatsning Maria Brandel träff 3

73 bild(er)

Promenad i Slottskogen

Förra promenaden i Slottskogen blev väldigt lyckad, så därför ordnar jag och Lena en till

 

Promenad i Slottskogen (kostnadsfri)

Ta chansen att miljöträna din hund i trevligt sällskap! Vi träffas och går en gemensam promenad i drygt en timme. Kanske tar vi en glass på vägen om vädret är fint.

Detta är ingen kurs utan en helt kostnadsfri promenad där du kan diskutera hund med likasinnade och passa på att träna din egen hund i en händelserik miljö.

Vi träffas 24 augusti kl. 19:00 i Slottsskogen, på parkeringen vid bortre änden av Stora dammen / Botaniska. (närmsta spårvagnshållplats blir Botaniska trädgården).

Anmäl dig gärna i förväg så vi vet ungefär hur många vi blir. Du får gärna ta med en kompis på promenaden, eller komma och gå utan hund.

Du kommer få ett mail om att du är anmäld och att anmälan är bindande. Eftersom promenaden är kostnadsfri spelar det naturligtvis ingen roll att anmälan är bindande. Om du anmält dig och får förhinder uppskattar vi dock att du meddelar oss så behöver vi inte vänta i onödan.

Har du några frågor? Kontakta Elsa på elsa@blomsterhundar.se eller 0736-21 50 74

Sedan 1 juli 2013 hålls alla kurser genom Klickerförlaget Göteborg AB. För en komplett lista över kurser, se Klickerförlagets hemsida

Apporteringskurs

Det finns några platser kvar på apporteringskursen som börjar 31 augusti och sträcker sig över 6 onsdagar.

Vi kommer jobba med grunderna i jaktapporteringen: gripanden, avlämningar, jaktfot, stadga, närsök och dirigeringar.

Tillägg 2013-07-01: Numera hålls alla kurser via Klickerförlaget Göteborg AB. För aktuellt kursutbud, gå in på www.klickerforlaget.se/kurser

Diesel apporterar