Enkel soppa

Innan jag smakat den här soppan visste jag inte riktigt om jag gillade fänkål, men nu gör jag det! Väldigt enkel och god soppa. Att äta scones till rekomenderas.

Tomat- och fänkålssoppa

TIPS! Koka potatis till fredag!

Tid 25 min
Syrligt, gott och gjort i en handvändning!

4 portioner
2 gula lökar
2 fänkål
2 vitlöksklyftor
1 msk raps- eller olivolja
4 dl vatten
2 msk fisk- eller grönsaksfond
3 dl lätt- eller folköl
500 g passerade tomater (t ex Ardita)
1 tsk strösocker
3/4 tsk salt + 2 krm svartpeppar

TILL SERVERING
grovt bröd
2 dl lätt crème fraiche

1. Skala och finhacka löken. Ansa och strimla fänkålen. Pressa vitlöken och fräs alltsammans i olja i en kastrull.

2. Häll på vatten, fiskfond, öl och tomater. Sjud ca 10 min. Smaka av med socker,
salt och peppar.

3. Servera med lätt crème fraiche och bröd.

ENERGI PER PORTION 273 kcal
14 g fett, 8 g protein, 26 g kolhydrater

Receptet kommer från Laga Lätt nummer 10, 2007
http://lagalatt.se/recept/middag-hela-veckan-1007/index.xml

Persikoswirl

Spännande namn på en väldigt god efterrätt. (Extra spännande eftersom det inte ens är persikor i, utan nektariner…). Väldigt gott iaf, men man ska inte göra det med gamla Digistvekex för då smakar det riktigt illa…

Tid 10 min

4 portioner

2 mogna nektariner
250 g frysta eller färska hallon
8 digestivekex
1 burk vaniljkesella, 7,5 % (250 g)

TILL GARNERING
färska hallon

1. Skär nektarinerna i mindre bitar. Mosa hälften av hallonen. Grovsmula kexen.

2. Varva smulor, persika, kesella och hallon i glas. Avsluta med några färska hallon
på toppen.

ENERGI PER PORTION 273 kcal
13 g fett, 9 g protein, 30 g kolhydrater

Receptet hittade jag i Laga Lätt nummer 9, 2007
http://lagalatt.se/recept/persikoswirl-med-vanilj-h/index.xml

Balsamicofläskfilé

Till huvudrätt åt vi balsamicofläskfilé, underbart gott och inte så svårt att göra, det kräver bara lite planering. Till det åt vi ugnsstekt mandelpotatis blandad med morötter och squash och en god grönsallad.

Balsamicofilé med tryffelkantareller
Portioner: 4

ca 600 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
smör eller olja att steka i
salt, flingsalt, svartpeppar

TRYFFELKANTARELLER
200 g rimmat sidfläsk
1 syrligt äpple
200 g rensade kantareller
2-3 tsk tryffelolja
1 påse ruccola (ca 70 g)
Balsamicofilé med tryffelkantareller

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20–25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C.
3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola.
4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med gratängen.(se recept ”Krämig potatisgratäng med jordärtskocka och parmesan”)

Receptet hittade jag i Buffé nummer 9 2007
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=589180

Kantarellpajer

Vid min födelsedag firade vi med att bjuda föräldrarna+ på finmiddag. Först blev det minipajer med kantareller och prästost. De var väldigt goda, men stanningen ”stannade” inte utan rann bara iväg.

Minipajer med kantareller och prästost
Små frasiga pajer med smörstekta kantareller och mumsig fyllning är perfekt om man vill ha något som mättar.

Tid 30 min

4 portioner
200 g kantareller eller annan svamp
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 krm salt
1 krm peppar
2 msk hackad persilja
1 stort ark filodeg

ÄGGSTANNING
1 ägg
1 dl mellanmjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl riven prästost (17%)

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Rensa svampen. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs svamp och lök i smör. Salta och peppra. Vänd ner persilja.

3. Pensla hälften av filodegsarket med smör, vik över andra hälften och pensla även den med smör. Dela arket i 4 delar. Pensla 4 små cocotte- eller muffinsformar i aluminium med smör, tryck ner filodegen, låt lite sticka upp.

4. Lägg i svamp och lök. Vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna, strö över ost och baka mitt i ugnen 15–20 min, tills degen känns frasig och äggstanningen har stelnat.

ENERGI PER PORTION 115 kcal
9 g fett, 6 g protein, 3 g kolhydrater

Receptet kommer från Laga Lätt nummer 8, 2007
http://lagalatt.se/recept/minipajer-med-kantareller/index.xml

Fredagsmiddag

Idag fick vi besök från Lund och då var det extra roligt att laga lite finare mat. Fikonsåsen var gudomlig och potatispuckarna jättegoda, om än något svåra att steka då de gärna gick sönder lite. De sista blev dock fina, för efter ett tag fick man in den ”rätta knycken”.

Kotlett med potatispuck och fikonsås

Tid 30 min
Om du vill kan den här goda, rustika fredagsrätten förberedas dagen innan.

4 portioner
800 g kokt skalad potatis
2 dl lagrad ost (17%), t ex prästost
1/2 kruka hackad timjan
1/2 tsk salt + 2 krm peppar
4 fläskkotletter, ev benfria (ca 600 g)
1 msk olja
1/2 tsk salt + 1 krm peppar

FIKONSÅS
1 rödlök
1 msk olja
1/2 dl rödvin
1/2 msk soja
1 1/2 dl vatten
1/2 msk kycklingfond
1 dl fikonmarmelad

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Grovriv potatisen och osten på rivjärn. Tillsätt timjan, salt och peppar. Blanda försiktigt och forma till 8 puckar med hjälp av t ex en avskuren pet-flaska.

3. Stek puckarna gyllenbruna på bägge sidor. Lägg över i långpanna. Hit kan du förbereda dagen innan, plasta in och kyl i så fall.

4. Bryn kotletterna i olja. Lägg bredvid puckarna i långpanna. Stek i ugn ca 10 min.

5. Fikonsås: Skala och strimla löken och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt vin, soja, vatten, kycklingfond samt fikonmarmelad. Koka ihop såsen ca 5 min.

6. Lägg upp allt på tallrikar. Servera ev med stekta champinjoner.

ENERGI PER PORTION 521 kcal
15 g fett, 44 g protein, 51 g

Receptet kommer från Laga Lätt nummer 10, 2007. http://lagalatt.se/recept/middag-hela-veckan-1007/index.xml

Syfte ;-)

Syftet med bloggen är att hjälpa mitt dåliga minne. Jag tänkte att om jag samlar alla recept jag provlagat på ett ställe, och berättar vad jag tyckte om dem, så blir det lättare nästa gång jag är sugen på något.

Jag tycker matlagning är väldigt kul, och att testa nya saker är ännu roligare. Ibland blir maträtterna ganska enahanda, men med hjälp av lite nya recept händer det genast saker i köket.

v. 42 Hundliv

v 41 Hundliv

Även om hundlivet mest innehåller roliga saker som promenader, träning och gos, så får man som hundmänniska så ut med en hel del, till exempel äckliga märgben på golvet. (snöret som syns lite sitter fast i både benet och skrivbordet och är till för att hålla kvar benet på plastmattan i arbetsrummet så att inte parketten missfärgas, någon måtta på galenskaperna får det vara ;-))

v. 41 Barnsligt

v 41 Barnsligt

Trafikankan Anki är en ganska barnslig lek. Hon bor i bilen, på instrumentpanelen, och ramlar ner när man kör för fort… Efter semestern har hon nu dessutom fått sällskap av Ranger Bob, direkt från Yosemite National Park.

Dirigering…

Återigen har det hänt en massa som jag inte skrivit om.

Det har varit en del att göra i skolan (de försöker ha ihjäl oss med grupparbeten…) och nu i veckan lyckades jag hitta en gigantisk förkylning så jag har varit helt däckad i fyra dagar snart. Inte roligt alls.

Vi har hunnit med ytterligare ett tillfälle på tävlingslydnadskursen, och då var Ludde jätteduktig. Fotkommandot satt jättefint, liksom ställande under gång som vi tränat på. Dock satte han sig ner när ”tävlingsledaren” sa sätt hunden, så det ska vi träna mer på att inte göra (jag brukar aldrig sätta honom ner utan avsluta när han står så jag ska helt enkelt ha någon som står och kommenderar ”sätt hunden” och belöna när han inte sätter sig). Sen tränade vi på vänstersvängar från stillasittande, dvs bara en förflyttning där han helst ska lära sig ha koll på sin bak och ”hoppa” in med den lite snyggt. Han är duktig på det om jag ”styr” honom med en godis, så nu ska vi jobba bort godishanden. Sen gjorde vi en platsliggning där han låg jättefint. Han låg brevid en flathane som han mopsade sig lite mot förra veckan och de var båda två väldigt intresserade av den andra gruppen som tränade vid sidan av dem, men låg fint kvar efter en liten hostning från ”fröken”. Jag var iaf jättenöjd med att han låg så fint och struntade i den andra hanen. Läxan blev att träna på snabba ställanden, fotgång ett till tio steg och variera vilket man belönade på samt vänstersvängar.

På Goldenklubbens kurser la vi viltspår till valparna, de var så duktiga och supersöta när de försökte lista ut vad de skulle göra. På grundkursen gör förarna och hundarna framsteg och det är kul att följa dem från vecka till vecka.

Sen har jag hunnit med att fylla år. Först blev jag firad av Johannes och Ludde. Av Johannes fick jag biljetter till en musikal, My Fair Lady, och en middag, och av Ludde en musmatta med egen bild på, så nu har jag en jättefin musmatta med en bild på Johannes och Ludde i en lövhög.

En kväll tränade vi lite apportering med Maika också. Ludde skötte sig exemplariskt när det var hans tur (taggad av att ha sett Maika jobba). Han tog en dubbelmarkering och dirigering (en åt höger och en åt vänster) jättefint, liksom ett linjetag. Ibland är han verkligen jätteduktig! Med Maika jobbade vi med att hon faktiskt skulle komma tillbaka med dummien när hon hämtat den. Jag gav den till henne och så fick Shadi kalla in henne och berömma henne jättemycket när hon var hos henne med dummien. På slutet gick det bättre, så vi får se hur det går nästa gång när de övat lite mer.

Sen jag blev sjuk har vi inte tränat så mycket och Ludde tycker det är rätt tråkigt att det inte händer något. Jag körde lite dirigering med honom inne (tur att man har stor lägenhet). Innan sommaren var han jätteduktig på ut, höger och vänster, men nu satt han mest och såg ut som ett frågetecken (eller en dum blondin…). Jag testade med godisskålar och med att säga ”varsågod” istället, och då funkade det lite bättre. Igår hängde Johannes med ut och busade upp honom lite och skickade mot godisskålar och då var han riktigt duktig. Idag när vi skulle göra samma sak var han dum blondin igen… Han tittade på allt utom det han skulle och så fort minsta löv rörde sig tittade han på det istället. Efter en liten timeout skötte han sig bättre och efter en tråkig koppelpromenad gick sista repetitionen riktigt bra. För tillfället verkar det som att han går ut om han vet att det finns något och om han känner för det… Sista repetitionen la jag ut en tennisboll som han såg, ställde honom framför mig (så att han hade ryggen mot tennisbollen) och skickade ”ut” honom. När han kom tillbaka tog jag emot bollen och skickade ut igen. Så fort han hade vänt kastade/rullade jag ut en boll så att den hamnade bakom honom som belöning. Det verkade funka lite iaf. Imorgon ska jag testa igen och se om det går bättre.

Valpbilder

Idag städade vi lite på hårddiskarna och då hittade jag några valpbilder på Ludde. Eftersom han var sju månader när han kom till oss är det de enda bilderna jag har på honom som valp. Jag trodde jag hade lyckats radera dem, så jag blev jätteglad när jag hittade dem. Jag tycker verkligen att det syns att det är Ludde på bilden, trots att jag aldrig träffat honom ”på riktigt ” som valp. Nu har jag iaf lagt upp dem i det nya galleriet.

Ludde till vänster, Gudrun till höger